راهنمای ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی درباره بررسی پارامترهای هیدرولوژیکی آبخوان آزاد در مدل آزمایشگاهی- ... |
۱٫۱۱۴
۱٫۰۴
۱٫۲۱۷
۳٫۳۱۴
به خاکهایی که اکثر دانه های آن دارای اندازه یکسانی هستند خاکهای یکنواخت گفته می شود، در مقابل به خاکهایی که اندازه ذرات آن در دامنه وسیعی توزیع شده است خاکهای غیریکنواخت گفته می شود. خاکهای غیریکنواخت دارای ضریب یکنواختی بزرگتر از ۴ برای شن و ۶ برای ماسه و ضرایب دانه بندی ۱ تا ۳ (برای شن و ماسه) میباشند.
۳-۲-۳- روابط وزنی – حجمی
روابط وزنی – حجمی معمول در مکانیک خاک، عبارتند از نسبت تخلخل [۳۶]، پوکی (تخلخل)[۳۷] و وزن مخصوص.
نسبت تخلخل به صورت نسبت حجم حفرات به حجم قسمت جامد تعریف می شود:
(۳-۳)
که در آن نسبت تخلخل، حجم حفرات و حجم قسمت جامد میباشد.
پوکی (تخلخل)، نسبت حجم حفرات به حجم کل است:
(۳-۴)
که در آن پوکی و حجم کل نمونه است.
دو پارامتر مهم دیگر در بحث آبهای زیرزمینی نگهداشت مخصوص[۳۸] و آبدهی مخصوص[۳۹] میباشد. حجم آبی که به صورت هیگروسکوپی در مواد نگهداری می شود (نسبت به حجم کل مواد) به نام نگهداشت مخصوص نامیده می شود. بخشی دیگر از آب موجود در خاک در اثر نیروی ثقل حرکت می کند و قادر است از آن خارج شود. نسبت حجم آبی که در اثر نیروی ثقل قابل جابجا شدن میباشد به حجم کل مواد را آبدهی مخصوص (ویژه) مینامند.
از نظر بهره برداری از آبهای زیرزمینی آن دسته از مواد رسوبی که علاوه بر تخلخل زیاد بالاترین درصد آبدهی مخصوص را داشته باشند ارجحیت دارند. با توجه به شکل (۳-۳) که در آن تغییرات تخلخل کل، آبدهی مخصوص و نگهداشت مخصوص نسبت به اندازه ذرات تشکیل دهنده مواد رسم شده است ملاحظه میگردد که بالاترین مقادیر آبدهی مربوط به ماسه متوسط تا درشت است. لذا بهترین لایه آبدار زیرزمینی، لایهای است که از ذرات ریز و درشت به یک اندازه داشته باشد و از نظر حفر چاه، لایه های رسوبی مطلوب تر از لایه های بسیار درشت دانه میباشد. در شکل ۳-۳ مشاهده می شود که تخلخل در مواد درشتدانه کم و در مواد ریزدانه زیاد است و همچنین نگهداشت مخصوص نیز در مواد ریزدانه زیاد و در مواد درشتدانه کم میباشد. اما چون تغییرات آنها با یکدیگر متقارن نیست لذا تفاوت این دو که آبدهی مخصوص میباشد به نحوی است که از مواد ریزدانه به سمت مواد درشتدانه، ابتدا آبدهی زیاد و به نقطه ماکزیمم رسیده و سپس کاهش مییابد. نقطه ماکزیمم جایی است که اندازه ذرات متوسط(نه ریز و نه زیاد درشت) باشد(علیزاده، ۱۳۸۶). با توجه به اینکه مجموع نگهداشت و آبدهی مخصوص، نشاندهنده تخلخل است، با داشتن دو پارامتر، پارامتر سوم قابل تعیین است.
شکل ۳-۴: رابطه بین تخلخل، آبدهی مخصوص و نگهداشت مخصوص با اندازه ذرات[ علیزاده،۱۳۸۹]
جهت اندازه گیری پوکی، مقداری از هر نوع خاک در حالت خشک داخل ظرفی که گنجایش ۱۰۰۰ سیسی را داشت ریخته شد و وزن آن اندازه گیری شد، سپس مقداری آب به آن اضافه شد و بعد از چند ساعت که به وضعیت اشباع کامل رسید دوباره وزن نمونه اندازه گیری شد و مقدار پوکی محاسبه شد. جهت مقایسه، مقدار پوکی(تخلخل) از گراف شکل ۳-۴ و همچنین از رابطه تقریبی نیز تعیین شد. سپس با بهره گرفتن از مقدار پوکی و رابطه نسبت تخلخل محاسبه شد. وزن مخصوص خاک نیز از تقسیم وزن نمونه به حجم آن (cc1000) بدست آمد. در ادامه پارامترهای آبدهی مخصوص و نگهداشت مخصوص نیز از گراف شکل ۳-۶ تعیین شد که نتایج مطالعات فوق در جدول ۳-۲ آورده شده است.
جدول۳-۲: پارامترهای وزنی حجمی خاک ها
پارامترهای وزنی - حجمی
روش تعیین
خاک نوع۱
خاک نوع ۲
خاک نوع۳
پوکی (تخلخل) n
آزمایشگاهی
۰٫۳۲
۰٫۳۴
۰٫۲۵
نمودار
۰٫۴۱
۰٫۴۱۵
۰٫۴۳
دانه بندی
۰٫۴۲۲
۰٫۴۵
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-22] [ 06:15:00 ب.ظ ]
|