اثر تیمارهای مختلف کود نیتروژنی سولفات روی رشد، عملکرد و کیفیت میوه خرما رقم ساکوتی نشان داد که مصرف کودهای نیتروژنی باعث توسعه برگ، اندازه و وزن میوه می گردد ولی سولفات روی تولید کل یا تعدادخوشه اثری ندارد. میزان نیتروژن برگچه، گوشت میوه و هسته با میزان مصرف نیتروژن همبستگی دارد. گرچه میزان مصرف ۱۰۰۰ گرم نیتروژن برای هر نخل عملکرد را افزایش می دهد. میزان ماده خشک میوه، TSS و ساکاروز کاهش پیدا کرد. میزان رطوبت و طول دوره رسیدن میوه افزایش پیدا کرد. برای دست یابی میوه هایی با اندازه و کیفیت خوب، مصرف ۷۵۰ گرم نیتروژن در هر سال توصیه می شود]۵۹[.
پایان نامه - مقاله - پروژه
بنیوال و همکاران[۲۴](۱۹۹۲) گزارش کردند که محلول پاشی ۵/۰ و ۵/۱ درصد اوره روی انگور موجب افزایش اندازه حبه ها، وزن خوشه و محصول انگور شد. و محلول پاشی با ۵/۱ درصد اوره باعث افزایش کیفیت انگور شد.
غفارپور(۱۳۸۷) در تحقیقات خود نشان داد که مصرف نیتروژن باعث افزایش عملکرد پرتقال تامسون گردید و با افزایش سطوح نیتروژن مصرفی، میزان عملکرد میوه افزایش یافت. کاربرد اوره بر درختان اوکادو باعث افزایش چشم گیری در عملکرد شد.
فسفر
کمبود فسفر در برخی ارقام سیب سبب کاهش تشکیل میوه و تاخیر در جوانه زنی شکوفه ها می شود. این عنصر در تلقیح گلها، انتفال انرژی و تنظیم خواص ژنتیکی گیاه نقش دارد و همچنین سبب رشد و افزایش عملکرد در درختان میوه جوان می شود]۲۰[.
کرمی (۲۰۰۷) گزارش کرد که کاربرد ۸۰۰ گرم نیتروژن و ۳۷۵ گرم فسفر به ازای هر درخت نخل باعث افزایش عملکرد در خرما در شرایط آب و هوایی میناب می شود.
صالح[۲۵] (۲۰۰۸ ) عنوان کرد که استفاده از ۵/۲ کیلوگرم کود کامل باعث افزایش عملکرد و کیفیت میوه می شود.
کاربرد نیتروژن و فسفر باعث افزایش عملکرد و کیفیت در خرما می شود. کاربرد ۶۰۰ گرم به ازای هر درخت باعث افزایش عملکرد و قند کل میوه شد. با افزایش نیتروژن میزان نیتروژن برگ نیز افزایش می یابد ولی فسفر تاثیر معنی داری بر میزان نیتروژن برگ ندارد ]۷۷[.
سینکلیر و همکاران[۲۶] (۱۹۸۱) بیان کردند که ۱۱۰۰ گرم نیتروژن و ۸۰۰ گرم فسفر به ازای هر درخت نخل باعث افزایش عملکرد و کیفیت میوه می شود.
پتاسیم
عنصر پتاسیم بر روی تشکل میوه اثر دارد و باعث نقل و انتقال مواد غذایی در گیاه میشود و فتوسنتز را افزایش می دهد. پتاسیم یکی از مواد محلولی است که نقش بسیار مهمی در توسعه سلولی و باعث افزایش رشد می شود] ۶۶[. همچنین پتاسیم برای طویل شدن سلولها در رشد میوه نیاز است. پتاسیم در فعال کردن آنزیم هایی که باعث بیوسنتز قند میشود نقش دارد و به انتقال قند کمک می کند ]۲۸، ۳۲[.
پتاسیم یکی از مواد پایه ای برای عملیات فیزیولوژی مانند تشکیل قند و نشاسته، رشد و تقسیم سلولی،تشکیل و افزایش سایز میوه و رنگ و طعم میوه می باشد پتاسیم یکی از مواد غذایی بسیار مهم در رشد و تولید میوه در خرما می باشد ]۲۶،۶۰[.
الهمودی[۲۷](۲۰۰۶) گزارش کرد که محلول پاشی خرمای برحی با پتاسیم سولفات و اسید بوریک باعث افزایش معنی داری در نگهداری میوه روی خوشه و خصوصیات فیزیکوشیمیایی میوه شد.
پتاسیم نقش مهمی در نگهداری آب محتوی سلولی، بیوسنتز کربوهیدرات و انتقال آن به بافت های گیاهی و نقش بسیار مهمی در تشکیل و نگهداری میوه دارد]۷۹، ۵۴[.
هارهاش و عبدالناصر(۲۰۱۰) عنوان کردند که کود پتاسیم باعث افزایش رشد برگهای جدید و تعداد خوشه ها در هر افزایش عملکرد، بهبود خصوصیات فیزیکی و شیمیایی ( وزن و حجم میوه، طول میوه، مواد جامد محلول، کاهش اسیدیته، قندکل) شد و افزایش کود پتاسیم باعث افزایش محتوی روی، مس، منگنز، آهن، پتاسیم، فسفر و نیتروژن برگچه ها شد در حالی که کلسیم و منیزیم را کاهش داد.
فصل سوم
روش انجام کار
روش انجام کار
۳-۱- موقعیت جغرافیایی طرح
این پژوهش در سال زراعی ۹۱-۹۰ در ایستگاه تحقیقات خرما و میوه های گرمسیری دشتستان انجام شد. این ایستگاه در کلیومتر ۳ جاده آبپخش – سعدآباد واقع شده است. مشخصات عمومی ایستگاه به شرح زیرمی باشد:
مختصات جغرافیایی ایستگاه:
عرض جغرافیایی: /۲۳/۰۲۹ شمالی
طول جغرافیایی: /۵/۰۵۱ شرقی
شرایط اقلیمی و جوی ایستگاه:
اقلیم: گرم و خشک
حداقل دمای سالیانه: یک درجه سانتیگراد
حدااکثر دمای سالیانه: ۵۲ درجه سانتیگراد
میانگین بارندگی سالیانه: ۲۱۰ میلی متر
تبخیر سالیانه: ۴۰۰۰-۳۵۰۰
خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در جدول ۳-۱ و ۳-۲ و همچنین خصوصیات کیفی آب جدول۳-۳ مورد استفاده نشان داده شده است.
جدول ۳-۱برخی از خصوصیات فیزیکی خاک محل اجرای طرح

 

عمقcm وزن مخصوص ظاهری درصد حجمی رطوبت در وضعیت
F.C
درصد حجمی رطوبت قابل دسترسی
AW
وزن مخصوص حقیقی متوسط سرعت نفوذ
cm/h
درصد اشباع بافت درصد شن
       
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...