دانلود مطالب پایان نامه ها در رابطه با بررسی تاثیر ۱۶ جلسه تمرینات آب درمانی بر روی ... |
۲-Haydan
۳-Ana
ضرورت و اهمیت تحقیق
کمر درد بعد از سر درد ، شایع ترین علت درد در انسان می باشد ، میزان وقوع کمر درد در تمام طول زندگی ۹۰تا۶۰ درصد و میزان وقوع سالانه آن ۵ درصد برآورد شده است . نتایج تحقیقات حاکی از آن است که هزینه های ناشی از کمر درد بسیار زیاد بوده بطوری که در بعضی کشور ها بین ۲ درصد تا ۵ درصد تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص می دهد و صرف هزینه های ناشی از کمر درد هم ردیف با هزینه های صرف شده در بیماری هایی نظیر سر درد، بیماری های قلبی و عروقی ، افسردگی همچنین دیابت است.در ایران شیوع آن در میان پرستاران و زنان باردار به تر تیب ۶۲ و ۸۴ درصد گزارش شده است(۱۴). لذا مهم ترین ضروریات انجام این تحقیق ، جستجو برای ارائه شیوه درمانی مناسب است تا با انجام آن بتوان روند بهبودی را تسریع نمود.
سالمندی با افتادن و نقصان عملکردی همراه است ، از این رو با شناخت عوامل بروز نقصان و ارائه راه کار های مفید و ساده جهت رفع این نواقص ضروری به نظر می رسد. با توجه به اینکه اکثر افراد مبتلا به کمردرد در گروه سنی فعال جامعه می باشند، و به طور حتم سالمند نیز در این گروه قرار خواهند گرفت(۳). آثار بد کمردرد بر افراد موجب ضرر و زیان اقتصادی بر فرد و جامعه خواهد شد و مهمترین مسئله در ارتقای سلامت و کیفیت زندگی سالمندان ،که به حفظ استقلال آنان ها کمک می کند ، انجام فعالیت های جسمانی همراه با فعالیت مربوطه می باشد(۱۴). عدم وجود سلامتی کافی و بروز درد های مزمن با افزایش سن موجب محدود شدن فعالیت های جسمانی فرد سالمند می شود و معمولا در سنین سالمندی ، یک چهارم مردم قادر به انجام فعالیت های روزانه خود نبوده و ۲۰% آنان نیز کاملا وابسته و زمین گیر می شوند(۱۱). باتوجه به گسترش روز افزون علم وتوصیه های اندیشمندان برای استفاده از آب درمانی وخاصیت درمانی وشفآبخشی آن که بر هیچ کس پوشیده نیست تاکید شده است . امروزه آب درمانی برای کاهش دردهای مزمن کمری بین سالمندان و بیماران جهت بالا بردن سطح اجرا وعملکرد مطرح و مورد استفاده قرار می گیرد(۱۲).انسان به محض ورود به آب فقط ده درصد از وزن بدن خود را بر روی پاها تحمل می کند ، این فاکتور بسیار ارزشمندی است که، افراد بیمار به خصوص سالمندان از فشار وارده به اندامشان برداشته می شود ، همین دلیل بسیار خوبی است که سالمند احساس رضایت همه جانبه ای درون آب خواهند داشت . بنابر این بیماران با صرف حداقل هزینه قادر خواهد بود ، پس از آب درمانی به زندگی طببعی روزمره خویش باز گردد(۷).
اهداف تحقیق
هدف کلی:
هدف کلی از این تحقیق بررسی تأثیر ۱۶جلسه تمرین در آب بر میزان کمردرد مزمن مردان سالمند می باشد.
اهداف اختصاصی:
- تعیین تاثیر۱۶جلسه برنامه آب درمانی بر استقامت عضلات شکمی در مردان سالمند مبتلا به کمر درد مزمن.
- تعیین تاثیر۱۶جلسه برنامه آب درمانی بر قدرت عضلات پشتی در مردان سالمند مبتلا به کمر درد مزمن.
- تعیین تاثیر۱۶جلسه برنامه آب درمانی برشدت درد مزمن کمر در مردان سالمند.
فرضیه های تحقیق
- ۱۶جلسه آب درمانی بر استقامت عضلات شکمی مردان مبتلا به کمر درد مزمن سالمند تاثیر دارد.
- ۱۶جلسه آب درمانی بر قدرت عضلات قدرت مردان سالمند مبتلا به کمر درد مزمن تاثیر دارد.
- ۱۶جلسه آب درمانی بر شدت درد مردان سالمند مبتلا به کمر درد مزمن تاثیر دارد.
تعریف عملیاتی
کمردرد:
تمام عناصر آناتومیک شرکت کننده در اعمال فیزیولوژیک ستون مهره ای در صورتی که دچار مشکل شوند ممکن است ایجاد درد نمایند که به این عارضه کمر درد اطلاق میشود. کمر درد میتواند ناشی از ضایعات مفصلی ، عروقی ، تاندونی ، و عضلانی باشد و آنچه مسلم است عواملی نظیر سن ، جنس ، نژاد ، چاقی ، شغل ، بیماری های ارثی و زمینه ای و ثانویه ، مسائل روحی ، حاملگی ، و زندگی شهر ی از فاکتور های موثر در بروز و یا تشدید کمر محسوب می شوند(۱۸).
تعریف عملیاتی کمر درد مزمن
کمردرد مزمن یکی از شایع ترین مشکلات ی است که در محیط های درمانی دیده می شود و اغلب به نگرانی های دراز مدت ی درباره سلامتی منجر می شود. دلیل بیش از یک سوم دوره ی ناتوانی قلمداد شده است.اگر چه کمر درد مزمن به ندرت زندگی انسان ها را تهدید می کند. افرادی که از آن رنج می برند، تنوعی از مشکلات مرتبط با سلامتی به ویژه ناتوانی جسمی ، افسردگی ، شکایت مداوم از درد ، مشکلات کاری و پیامد درمانی نامطلوب را تجربه می کنند ، علاوه بر آن رنج ناشی از کمر درد و کوفتگی عضلاتی در ناحیه تحتانی ستون فقرات ، دامنه حرکت افراد را کند می کند ، بهزیستی روان شناختی بیماران را تضعیف می کند.
تعریف اصصلاحی و عملیاتی آب درمانی
هر گونه معالجه و مداوا به کمک آب را می توان هیدروتراپی دانست. امروزه هیدروتراپی اغلب به شیوه ای از معالجه گفته می شود که در آن اجرای حرکات و نرمشهای خاص در آب مدنظر باشد. اساس این نوع معالجه ، سبک شدن بدن هنگام غوطه وری در آب است و به همین دلیل بیمار قادر می گردد مفاصل و اندامهای خود را با صرف نیروی کمتری به حرکت درآورد و در این حال چون فشار بدن روی مفاصل کاهش می یابد در اجرای حرکات درد کمتری نیز احساس می شود. علاوه بر این آب از چنان خاصیت نشاط انگیز و فرح بخشی برخوردار است که شوق لازم برای تمرین ، تکرار و اجرای حرکات را به بیمار می بخشد.
هیدروتراپی عمومی :
در این روش به طور معمول تمام بدن بیمار ( به جز سر و گردن ) در آب قرار می گیرد.
هیدروتراپی عضوی :
در این روش فقط عضوی که دچار عارضه شده است در آب قرار می گیرد.
آب به منزله تکیه گاهی طبیعی برای بدن عمل می کند ، و از فشار وارد بر مفاصل و عضلات می کاهد، این بدان معناست که حرکت و ورزش در آب بدون کوچکترین احتمال آسیب دیدگی امکان پذیر است. آب به دلیل خواص فیزیکی منحصر به فرد خود وسیله موثر برای تسکین دردهای پشتی کمر ، و سایر آسیب های عضلانی و استخوانی در ورزش است ، می توان نتیجه گرفت که آب درمانی افزایش قدرت عضلانی , انعطاف پذیری و افزایش دامنه حرکتی را در پی خواهد داشت یافته ها ی موجود مبنی بر اثر آب درمانی بر افزایش قدرت عضلانی تاکید دارد(۹).
تعریف سالمند
به طور کلی سالمند پدیده ای است که به وسیله تعقیرات بیولوژیک ، بیوشیمی ، آناتومی در سلولهای بدن ایجاد می شود، این تعقیرات به مرور زمان بر عملکرد سلولها اثر می گذارد، پیری یک سراشیبی ساده نیست که همه با یک شتاب ان را به پائین طی کنند ، بلکه پلکانی است با نرده های بی نظم که برخی از آن ، با سرعت بیش از دیگران پائین می آیند(۱۲).
اهمیت قدرت عضلانی
قدرت عضلانی، توانایی یا ظرفیت یک عضله یا گروه عضلانی، برای اعمال حد اکثر نیرو علیه یک مقاومت است، بنابراین افزایش قدرت عضلانی، یکی از عوامل ضروری آمادگی برای کسانی است که در یک برنامه فعالیت جسمانی شرکت می کنند. حفظ حداقل سطح قدرت در عضله یا گروه عضلانی، برای زندگی طبیعی و سالم، حائز اهمیت است.
قدرت عضلات کمر
ضعف عضلانی یا عدم توازن گروه های عضلانی، می تواند باعث حرکت یا جا به جایی غیر طبیعی در بخشهای مختلف بدن شود و عملکرد طبیعی آن را معیوب کند؛ همچنین میتواند سبب ناهنجاری اندام ها شود. تمرین قدرتی، علاوه بر نقشی که در برنامه های تمرینی دارد، در پیشگیری از آسیب دیدگی و در توان بخشی اندامهای آسیب دیده نیز موثر است. بیشتر حرکات ورزشی انفجاری هستند و نقش قدرت و سرعت در آنها بارز است. اگر مقدار زیادی نیرو، در حداقل زمان ایجاد شود، یک حرکت توانی به وجود می آید. باید توجه کرد که بدون توانایی عضلات، ظرفیت های عملکردی ورزشکار برای افزایش قدرت عضلانی محدود خواهد شد.
قدرت به دو شکل می باشد:
۱- قدرت ایستا
۲- قدرت پویا
۱- قدرت ایستا
به نیروی موثر بیشینه ای اطلاق می شودکه فردی بتواند برای یک بار به یک شی ثابت در یک وضع بی حرکت استاندارد وارد کند. شی مورد نظر نباید در طول دامنه حرکتی ، حرکت کند. نیروی اعمال شده به یک نیرو سنج (دینامومتر) با دست ها آزمونی برای اندازه گیری قدرت ایستا است. در این دستگاه حرکتی در اهرمهای نیرو سنج دیده نمی شود ولی عقربه های حساس آن نشان می دهد که نیروی وارد شده است.
۲- قدرت پویا
حداکثر وزنه ای را که بتوان در دامنه حرکتی خاصی در یک وضعیت ویژه برای یک بار جابه جاکرد. قدرت پویا نامیده می شود. قدرت نسبی پویا: قدرت یکی از اجزای بنیادی آمادگی جسمانی است. رکوردهای آزمون قدرت هر فردی باید به نسبت وزن بدن او ارزیابی شود.
قدرت عضلانی
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-22] [ 03:50:00 ب.ظ ]
|